Buitenlandse dividenden: verhoog uw rendement!

09 Jun 2020

Wie dividenden van buitenlandse oorsprong ontvangt, ziet zijn rendement vaak deels verloren gaan door dubbele belasting, nl. de bronheffing in het buitenland en belasting in België. Bepaalde dubbelbelastingverdragen voorzien in de mogelijkheid om deze dubbele belasting te verhelpen. De fiscus weigerde dit steeds, maar recente rechtspraak komt de belastingplichtige tegemoet en dat biedt interessante mogelijkheden.

Buitenlandse dividenden: dubbele belasting!

Vandaag de dag bezitten heel wat Belgen buitenlandse aandelen. Dit kan zijn omdat men op zoek is naar rendementen, en belegt in buitenlandse ondernemingen. Maar ook omdat heel wat multinationale ondernemingen hun werknemers belonen via incentive programs. Indien bepaalde doelstellingen behaald worden, worden aan deze werknemers aandelen van de buitenlandse vennootschap toegekend (bijv. via aandelenopties of RSU’s).

Dividenden ontvangen van buitenlandse aandelen, ondergaan echter een dubbele belasting, namelijk:

  • enerzijds worden deze dividenden in het buitenland onderworpen aan een bronheffing. Het tarief verschilt van land tot land;

  • anderzijds zijn deze dividenden ook in België belastbaar aan - momenteel - 30% (voor het inkomstenjaar 2019 zijn dividenden wel vrijgesteld tot 800 EUR).

Dubbelbelastingverdragen voorzien doorgaans dat er slechts een beperkte bronheffing mag worden ingehouden. Indien de ingehouden bronheffing hoger zou zijn dan hetgeen voorzien in een dubbelbelastingverdrag, kan het saldo worden gerecupereerd (al is de procedure hiervoor nogal omslachtig). Ondanks deze beperking blijft er dus altijd een dubbele belasting bestaan.

In de Belgische aangifte moet in principe het geïnde of verkregen bedrag worden aangegeven (desgevallend met bepaalde correcties). Het geïnde of verkregen bedrag stemt overeen met het bruto-inkomen, verminderd met de buitenlandse bronheffing. Recent bleek echter dat de fiscus een interne instructie zou hebben uitgevaardigd, waarin wordt gesteld dat de buitenlandse bronheffing die wordt verrekend, niet hoger kan zijn dan het tarief dat is voorzien in het dubbelbelastingverdrag. Deze instructie wordt in de praktijk al toegepast. Naar onze mening is deze instructie contra legem en kan een belastingplichtige wel degelijk de werkelijk ingehouden bronheffing verrekenen.

Dubbele belasting verhelpen: FBB!

Bepaalde dubbelbelastingverdragen milderen de dubbele belasting, namelijk via het “forfaitair gedeelte van buitenlandse belasting” of “FBB”. Doorgaans bedraagt dit FBB 15% van het netto-ontvangen dividend. Dergelijke bepalingen vindt men onder meer in de dubbelbelastingverdragen met Frankrijk, Italië of Israël. 

Dit scheelt natuurlijk een figuurlijke slok op de borrel. Een eenvoudig cijfervoorbeeld maakt dit duidelijk (uitgaande van een buitenlandse bronheffing en een FBB van 15%):

 

Zonder verrekening FBB

      Met verrekening FBB

Ontvangen dividend

           100

             100

Buitenlandse bronheffing

           - 15

            - 15

Belastbaar in België

             85

              85

Belasting (30%)

          - 25,5

           - 25,5

FBB 

              - 

             12,75

Totaal

            59,5

             72,25


Maar het Belgische interne recht voorziet echter niet in de mogelijkheid voor natuurlijke personen om dit FBB te claimen. Bepaalde belastingplichtigen betwistten dan ook hun eigen aangifte en probeerden het FBB alsnog te verrekenen via een bezwaarschrift. De fiscus weigerde echter steeds om dit toe te staan.

Bevestigd door rechtspraak

De rechtspraak heeft de fiscus evenwel teruggefloten. In 2017 oordeelde het Hof van Cassatie m.b.t. het Belgisch-Frans dubbelbelastingverdrag dat het verdrag primeert, zodat een belastingplichtige dus wel degelijk het FBB van 15% kan verrekenen (Cass. 16 juni 2017, F.15.0102.N). Het Hof van Cassatie verbrak het tussengekomen arrest en verwees de zaak door naar het Antwerpse hof van beroep, die dit standpunt recent bevestigde (Antwerpen, 17 december 2019, 2018/AR/1588).

Betekent dit nu dat deze discussie volledig is uitgeklaard? Nog niet, er is namelijk nog een gelijkaardige zaak hangende voor het Hof van Cassatie. De fiscus wacht voorlopig nog op dit arrest om hun standpunt in deze discussie eventueel te herzien. Tenzij het Hof van Cassatie zijn eerdere rechtspraak zou herzien, zal deze discussie vermoedelijk in het voordeel van de belastingplichtige beslecht worden.

Vrijwaar uw rechten!

Als u buitenlandse dividenden ontvangt, doet u er dan ook goed aan om na te gaan of de dubbele belasting kan worden verholpen via een verdragsrechtelijk FBB. In bevestigend geval, kan u wat het verleden betreft, alsnog uw  rechten vrijwaren. Dit kan door middel van het indienen van een bezwaarschrift (als de bezwaartermijn nog niet is verstreken) of het indienen van een verzoek tot ambtshalve ontheffing. In dit laatste geval kan men tot 5 jaar teruggaan, ofwel voor aanslagen die zijn gevestigd vanaf 2016.

Contact us

Véronique De Brabanter

Véronique De Brabanter

Lawyer - Director, PwC Legal BV/SRL

Tel: +32 473 59 34 77

Follow us